II Topaketa Euskadin 5.0 Gastonomia landibe Heziketan. Gastronomia adimetsua sorzailea eta jasangarria.
Cosda ha estat present en la II Encuentro Gastornómico 5.0 de Foramción Profesional En Euskadi. Gastronomía inteligente, Creativa y Sostenible.
Amb una altra dimensió, és comparable al que es va fer al centre en les jornades Emprén, amb una magnitud i un abast a un altre nivell.
És el segon any que se celebra i hem estat presents en tots dos, amb la intenció de continuar assistint a aquestes jornades que tenen com objectiu preparar-nos per als reptes que ens espera en un futur immediat en la indústria de la Hosteleria i el Turisme que, recordem, és la indústria més potent de l’estat.
Ens dona la benvinguda Jokin Bilbdarratz, Conseller d’educació del govern basc i Jorge Arévalo, Viceconseller de Formació Professional que va ser l’amfitrió al llarg de les tres jornades.
El marc és incomparable, l’Aquarium de Donosti, després de l’acte de benvinguda, va continuar amb un selecció de pinxos. Totes les escoles d’Hostaleria i Turisme del País Basc col·laboren en les jornades.
Pedro Subijana, propietari del restaurant Akelarre i cofundador del Basque Culinary Centre, va inaugurar les intervencions amb una conferència sobre la seua carrera professional, inici, estudis i reptes als que es va enfrontar com professional, empresari, professor i amant de l’hostaleria.
En format entrevista, Joseba Arguiñano, cuiner i reboster contesta a les preguntes de la moderadora, Maitena Salinas, en un repàs a les vivències de la seua vida professional, empreses, programes de televisió, amb moltes referències al pare Karlos Arguiñano. Algunes frases que busquen animar a la joventut com: «es importante salir de casa, salir de la burbuja y llenar la mochila de experiencias» o «Hace falta humanidad para sentirte bien y hacer sentir bien al de alante» i altres referint-se a la gastronomía com: «Cuanto menos hay en la basura, más hay en el bolsillo» o «La única manera de gozar sin bajarse los pantalones, es estar comiendo», posen cara a la persona darrere del personatge.
A continuació, una consultoria va posar en valor la importància de l’assessorament a l’hora d’emprendre el repte de montar un negoci, amb el títol La Hostelería: Un ámbito de oportunidades, Hostelería y emprendimiento: retos y oportunidades, amb la intervenció de Jon Zubendia, Ignacio Casas i Elorta Aurrecoetxea amb un video des de GULFOOD des de Dubai. Especialistes en la prestació de serveis alrededor de l’hostaleria, posen el valor el seu treball i reivindiquen el posicionament on-line per donar-se a conéixer.
José Luís Larrea, amb el lema «La innovación en el ámbito gastronómico» exposa el plaer de innovar en un marc de competitivitat i ens mostra una evolució natural del model de competitivat des de la competitivitat per tindre un producte primari, a la competitivitat per preu, la competitivitat per qualitat per arribar obligatòriament a la competitivitat per innovació. Destaquem la frase «La innovación genera ganadores y perdedores (duele). Hay que estar preparado para la lucha. Más allá de la resiliéncia está la anticipación. Somos resilientes hoy porque ayer fuimos capaces de anticiparnos»
Una altra exposició, en aquesta ocasió per part de CNTA, empresa de tecnologia de l’alimentació. Raquel Virto ens parla de les proteïnes microbianes i el seu cultiu. en una exposició molt interessant ens parla dels processos per crear aliments com la llet o la carn que es poden ‘fabricar’ a partir del cultiu de bactèries amb l’ADN modificat.
Miren Arantxa ens parla de La sostenibilidad, una necesidad urgente de la gastronomía y la restauración, la importància de no tirar el menjar i concienciar a la gent d’un ús responsable dels aliments i el seu repartiment en el món.
Oihana Subijana, General Manager de l’Hotel Akelarre, parla de la seua formació, les seues experiències, de la responsabilitat i de la importància dels valors, de cuidar del medi ambient i les persones perquè un negoci funcione.
A continuació en una secció titulada «Panel de Buenas Prácticas» tres escoles d’hostaleria comparteixen les seues experiències, reptes i inquietuds, innovacions i relacions amb l’entorn. és sempre interessant saber què fan en els demés centres.
Les escoles son:
- CEIP Escuela de Hostelería Oroza, de Pontevedra.
- EHT Porto, d’Oporto, Portugal.
- CEIP Gijón, d’Astúries.
Després d’un descans per recarregar les piles, continua amb un debat, amb format televisiu, intens i interessant veure en viu personalitats del món de la Gastronomia d’Euskadi. intervenen en el debat, Julen Baz, Elena Arzak, Eneko Atxa, Eva Arguiñano i Tetsuro Maeda.
Diferents punts de vista amb el focus en la Gastronomia, experiències, polèmiques i veritats com a temples del dia a dia del negoci de la restauració.
Crec que va ser el moment àlgid de la jornada.
Odile Hernández va tancar els actes amb una exposició sobre «Alimentación Personalitzada y la Salud». Especialista en alimentació preventiva de malalties, especialment càncer, també present a Instagram, @misrecetasanticancer.
Finalitzem en sent demà amb la visita a Tknika, centre del govern basc dedicat a la innovació en Formació Professional, on estan a la vanguardia en l’ús i aplicació de les noves tecnologies.
Compartim l’enllaç de l’emissió en streaming, que dura unes 9 hores, però que podeu veure a trossets i gaudir de les intervencions.